More

  Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και στη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα

  Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Στο σημείο αυτό θα καλωσορίσουμε τον Υπουργό Υγείας, κύριο Βασίλη Κικίλια. Κύριε Υπουργέ, καλησπέρα σας.

  Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κυρία Ζαχαρέα, καλησπέρα σας. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη φιλοξενία.

  Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με το θέμα του τουρισμού. Είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας μας. Αυτές τις μέρες γίνεται συζήτηση για τα πρωτόκολλά που θα πρέπει να ακολουθηθούν. Και το ερώτημα είναι, αν οι επισκέπτες και στον εσωτερικό τουρισμό, αλλά και όσοι ξένοι έρθουν, θα μπορούν να νοιώθουν στα νησιά μας ή σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς της ενδοχώρας, ασφαλείς.

  Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ:Κατ’ αρχάς, σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να πω, για μία ακόμη φορά, ότι δεν μου αρέσει να προτρέχω. Η οργάνωση που έχει γίνει στο Υπουργείο Υγείας με βάση τους επιστήμονες και τους ειδικούς, έχει να κάνει με επιστημονική τεκμηρίωση των δεδομένων. Ο τουρισμός, όπως αναφέρατε, είναι η βαριά βιομηχανία μας και καταλαβαίνω την πολύ μεγάλη ανάγκη την οποία έχουμε να τον επανεκκινήσουμε. Και θα γίνει αυτό σταδιακά, λελογισμένα, ξεκινώντας από τον εσωτερικό τουρισμό.

  Θυμίζω ότι στις 18 Μαΐου ανοίγει η ηπειρωτική Ελλάδα και η Κρήτη. Αν όλα πάνε καλά, 25 Μαΐου έχουμε τις μετακινήσεις στα νησιά. Προχωράμε στις 8 Ιουνίου τα τουριστικά καταλύματα, αν προχωρήσουν τα πράγματα και ούτω καθ’ εξής.

  Πρέπει να πω, λοιπόν, ότι υπάρχουν δύο κομμάτια στην οργάνωση όλων αυτών των projects. Το ένα είναι εάν και εφόσον το Υπουργείο Υγείας είναι έτοιμο και έχει μεριμνήσει κυρίως και ως προς τα νησιά μας και τα καταλύματά μας και αν έχει σχέδιο για το πώς θα υποδεχθεί αυτόν τον κόσμο, τον εσωτερικό τουρισμό και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, και του εξωτερικού τουρισμού.

  Σε αυτό πρέπει να σας πω, ότι το σχέδιό μας περιλαμβάνει μια καθετοποιημένη δομή που έχει να κάνει με τις Περιφέρειες ανά την Ελλάδα και τα νησιά ανά την Ελλάδα. Ανάλογα με το αν το κάθε νησί διαθέτει αεροδρόμιο ή όχι. Τι δομές υγείας έχει το κάθε νησί, έχει νοσοκομείο, έχει κέντρο υγείας; Πόσες κλίνες ΜΕΘ υπάρχουν στο κάθε νησί και πόσες κλίνες Covid.

  Αυτά έρχονται να αντιστοιχηθούν με τα ξενοδοχεία μας, τα ξενοδοχειακά καταλύματα. Δηλαδή, ποιο είναι το σύνολο των δωματίων σε κάθε νησί; Ποια είναι η εκτιμωμένη πληρότητα που περιμένουμε μέσα στο καλοκαίρι;

  Ποιος είναι ο αριθμός των ιδιωτών γιατρών που εργάζονται στο νησί, ποιος ο αριθμός των ιατρών του Δημοσίου και πώς αυτά έρχονται να «κουμπώσουν» και να «δέσουν» με το ΕΚΑΒ και το ΕΚΕΠΥ, με τις αεροδιακομιδές, στις οποίες βοηθάει και η Πολεμική Αεροπορία και το Λιμενικό, σε ένα σχέδιο και ένα πλέγμα Δημόσιας Υγείας και υπηρεσιών υγείας που θέλουμε να προσφέρουμε στους συμπολίτες μας, αλλά και στους τουρίστες.

  Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Αν ο μη γένοιτο, σε ένα τουριστικό θέρετρο ή σε ένα νησί υπάρξει ένα κρούσμα Covid, θα υπάρχει ο αναγκαίος υγειονομικός εξοπλισμός;

  Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Νομίζω πως ναι. Βλέπετε ότι σε μια πρωτόγνωρη πανδημία και τεράστια κρίση Δημόσιας Υγείας, τα καταφέραμε μέσα από το βραχίονα της Δημόσιας Υγείας, της άμεσης παρέμβασης που είναι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, τις δομές μας, πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες, τα νοσοκομεία αναφοράς και όλους αυτούς τους εξαιρετικούς επαγγελματίες, τους οποίους ευχαριστώ για μια ακόμη φορά, για την τεράστια προσπάθειά τους να ανταπεξέλθουν.

  Το ίδιο φιλοδοξούμε να κάνουμε και την καλοκαιρινή περίοδο, με σοβαρότητα, με οργάνωση και όπως νομίζω έχετε δει μέχρι τώρα, με πιο λίγα λόγια και πιο πολλά έργα.

  Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Σήμερα είχατε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη, τον κύριο Τζέφρι Πάιατ για τα τεστ αντισωμάτων. Υπογράψατε μια συμφωνία με μια μεγάλη αμερικανική εταιρία. Τα τεστ αντισωμάτων θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο να μπορούμε να κάνουμε ελέγχους και στη χώρα μας και στους επισκέπτες. Θα ήθελα να ακούσουμε τι δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης και να επιστρέψουμε να το σχολιάσουμε μαζί.

  ΔΗΛΩΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΡΕΣΒΗ

  Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Τώρα, τι θα γίνει με αυτά τα τεστ αντισωμάτων που καταφέρατε εσείς να κλείσετε τη συμφωνία αυτή με την αμερικανική εταιρία;

  Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Καταρχάς θα ήθελα να πω ότι είναι διπλό credit και εύσημο για τη χώρα, εθνικό παράσημο, το ότι μεγάλες χώρες, διπλωμάτες που εκπροσωπούν κορυφαίες δυνάμεις παγκόσμιας δύναμης και εμβέλειας, αναγνωρίζουν την προσπάθεια την οποία κάναμε συνολικά ως κοινωνία, αλλά και ως οργανωμένη Πολιτεία.

  Με τα εύσημα να πηγαίνουν πρώτα από όλα, στον Πρωθυπουργό της χώρας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μετά σε όλους αυτούς οι οποίοι αγωνίστηκαν και προσπάθησαν μέχρι σήμερα.

  Ως προς τα τεστ, το σχέδιό μας έχει υπάρξει συνεκτικό. Τεστάραμε με πολύ μεγάλη προσοχή, εγκυρότητα και διαφάνεια τον ειδικό πληθυσμό, τους ιατρούς μας, τους νοσηλευτές, τις ευπαθείς ομάδες, τους επιβαρυμένους, αυτούς που η ιχνηλάτηση είχε δείξει τα μέλη των οικογενειών τους και τις επαφές τους και αυτό είχε μετρήσιμα αποτελέσματα μέχρι τώρα, επιτυχίας και συγκεκριμένης οργάνωσης και σχεδίου, ως προς το ποιοι απομονώνονται ή ποιοι μπαίνουν στην καραντίνα, ποια είναι τα σοβαρά περιστατικά, ποιοι πρέπει να νοσηλευτούν και το monitoring όλης αυτής της ιστορίας.

  Η τεχνολογία τρέχει, πράγματι η Abbott είναι μια πολύ μεγάλη αμερικανική εταιρεία, χαιρόμαστε που μέσα από μία διακρατική συμφωνία μάς δόθηκε η δυνατότητα και μέσα από μία ιδιωτική δωρεά βέβαια – να ευχαριστήσω για μία ακόμη φορά τον κύριο Προκοπίου που προσέφερε αυτή τη δυνατότητα σε εμάς – να παρέχουμε τελευταίας τεχνολογίας τεστ υψηλής ευκρίνειας και ευαισθησίας, έτσι ώστε να γίνουν επιδημιολογικές μελέτες, και διάγνωση σε δεύτερο χρόνο, στους πολίτες.

  Θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα τεστ με μία σωστή στρατηγική, έτσι ώστε να ξέρουμε στο υγειονομικό προσωπικό πρώτα από όλα, ιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, τι έχει γίνει σε σχέση με τον κορονοϊό. Αν τον έχουν περάσει ή όχι, αν έχουν αντισώματα ή όχι. Και σε ευπαθείς ομάδες, φυσικά, σε ειδικούς πληθυσμούς και όπου υπάρχουν μικροεστίες έξαρσης του ιού, θα μπορούμε να έχουμε την δυνατότητα αμέσως να παρέμβουμε.

  Θυμίζω το ΕΣΠΑ με το οποίο φέραμε τις κινητές ομάδες, τις οποίες μπορούμε να έχουμε σε πληθώρα σε όλη τη χώρα, μια στρατηγική σταθερή, οργανωμένη, δομημένη και έχει δώσει αποτελέσματα. Και για όσους την αμφισβήτησαν, νομίζω ότι αυτό το οποίο βλέπουμε ως συμπέρασμα με βάση τους συμπολίτες μας που νοσηλεύονται και αυτούς οι οποίοι είναι στον αναπνευστήρα, δίνει και την προοπτική σε σχέση με το πόσος κόσμος έχει νοσήσει στην κοινωνία.

  Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Αυτή η κρίση έβγαλε μπροστά το Ε.Σ.Υ. και το έβγαλε δυνατά. Το θέμα είναι να συνεχιστεί αυτή η καλή πορεία γιατί ο κορονοϊός δεν θα φύγει από τις ζωές μας σύντομα, όπως όλοι έχουμε καταλάβει, και είναι κρίμα κάτι που ξεκίνησε να σταματήσει. Υπάρχει πρόνοια, λοιπόν, και για το καλοκαίρι, να ενισχυθεί το Ε.Σ.Υ.;

  Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Έχετε δίκιο, κυρία Ζαχαρέα, είναι έτσι όπως τα λέτε. Εμείς προφανώς δεν μπορούμε να προβλέψουμε ακριβώς, ποια είναι τα επόμενα βήματα της επιδημιολογικής πορείας της νόσου. Μπορούμε όμως να προετοιμαστούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτό τον ιό και όποια άλλη πρόκληση έρθει.

  Η «προίκα» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι η ενίσχυση και η επέκταση της κατασκευής και άλλων ΜΕΘ. Μιλήσαμε για 1.200 μόνιμες κλίνες ΜΕΘ, εντός του 2020, που θα δώσουν την δυνατότητα να φτάσουμε στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή 12 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους και να προσφέρουμε αυτή την ασφάλεια στους συμπολίτες μας.

  Θυμίζω ότι η μεγαλύτερη ζήτηση και ανάγκη στη Μεταπολίτευση ήταν από τους πολίτες: βρείτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ για τον άνθρωπό μου που υπέστη ένα τροχαίο, ένα εγκεφαλικό, ένα καρδιακό, μια λοίμωξη.

  Είναι υποχρέωσή μας να αφήσουμε αυτή την παρακαταθήκη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, μαζί με τις χιλιάδες προσλήψεις που έχουμε κάνει και μία οργάνωση τέτοια, που θα δώσει το δικαίωμα στους Έλληνες να είναι υπερήφανοι για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να το αγκαλιάσουν όπως το έχουν αγκαλιάσει και να πάμε σε ένα επόμενο επίπεδο, που η παροχή υπηρεσιών θα είναι αυτή που αξίζει ο Έλληνας πολίτης.

  Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Κύριε Υπουργέ, να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για τη συνομιλία που είχαμε.

  Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ευχαριστώ πολύ.

  The post Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και στη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα appeared first on Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

  Πηγή: eody.gov.gr

  Μοιράσου το

  Όλες οι χώρες
  136,467,948
  Επιβεβαιωμένα Κρούσματα
  Updated on 11 April 2021 18:36
  Ελλάδα
  295,480
  Επιβεβαιωμένα Κρούσματα
  Updated on 11 April 2021 18:36
  Ιταλία
  3,769,814
  Επιβεβαιωμένα Κρούσματα
  Updated on 11 April 2021 18:36
  Ισπανία
  3,347,512
  Επιβεβαιωμένα Κρούσματα
  Updated on 11 April 2021 18:36
  Γερμανία
  3,003,355
  Επιβεβαιωμένα Κρούσματα
  Updated on 11 April 2021 18:36

  Ανακοινώσεις/Νέα

  Ημερήσια έκθεση επιτήρησης COVID-19 (11/04/2021)

  Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) Δεδομένα έως 11 Απριλίου 2021, ώρα 15:00 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) – Δεδομένα έως 11/04/2021 The post Ημερήσια έκθεση επιτήρησης COVID-19 (11/04/2021) appeared first on Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

  Ημερήσια έκθεση επιτήρησης COVID-19 (10/04/2021)

  Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) Δεδομένα έως 10 Απριλίου 2021, ώρα 15:00 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) – Δεδομένα έως 10/04/2021 The post Ημερήσια έκθεση επιτήρησης COVID-19 (10/04/2021) appeared first on Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

  Ημερήσια έκθεση επιτήρησης COVID-19 (09/04/2021)

  Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) Δεδομένα έως 9 Απριλίου 2021, ώρα 15:00 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) – Δεδομένα έως 09/04/2021 The post Ημερήσια έκθεση επιτήρησης COVID-19 (09/04/2021) appeared first on Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

  Ημερήσια έκθεση επιτήρησης COVID-19 (08/04/2021)

  Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) Δεδομένα έως 8 Απριλίου 2021, ώρα 15:00 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) – Δεδομένα έως 08/04/2021 The post Ημερήσια έκθεση επιτήρησης COVID-19 (08/04/2021) appeared first on Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

  Ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη

  ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας από το Υπουργείο Υγείας. Ξεκινάει η ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας, κύριο Βασίλη Κικίλια. Μαζί του σήμερα η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κυρία Νίκη Κεραμέως και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κύριος Βασίλης Κοντοζαμάνης. Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο. Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ευχαριστώ. Χαιρόμαστε πολύ που έχουμε σήμερα μαζί μας την Υπουργό Παιδείας, τη Νίκη Κεραμέως, μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό. Κυρίες και κύριοι, σήμερα έχουμε 3.445 κρούσματα, εκ των οποίων τα 1.670 στην Αττική, τα 398 στην Θεσσαλονίκη – εξακολουθεί να μας ανησυχεί η Θεσσαλονίκη – τα 114 στην Αχαΐα, τα 85 στο Νομό Λαρίσης, τα 74 στην Πέλλα, που πλέον πιέζεται και αυτή. Έχουμε 749 συμπολίτες μας διασωληνωμένους και, δυστυχώς, 75 θανάτους. Θα ξεκινήσω από το testing. Εχθές είχαμε ρεκόρ τεστ, 75.182 δειγματοληψίες. Θα ήθελα να θυμίσω ότι τον Μάρτιο του 2020 ξεκινήσαμε με 800 τεστ την ημέρα. Επίσης, εχθές είχαμε ρεκόρ εμβολιασμών στη χώρα μας. Έγιναν σχεδόν 60.000 εμβολια..

  Ημερήσια έκθεση επιτήρησης COVID-19 (07/04/2021)

  Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) Δεδομένα έως 7 Απριλίου 2021, ώρα 15:00 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) – Δεδομένα έως 07/04/2021 The post Ημερήσια έκθεση επιτήρησης COVID-19 (07/04/2021) appeared first on Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

  Ειδήσεις

  Coronavirus Disease: 23 κρούσματα στο Νότιο Αιγαίο – 839 κρούσματα σε Αττική, 186 σε Θεσσαλονίκη – Η κατανομή

  Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο Στο “Βαθύ κόκκινο” είναι για μια ακόμα ημέρα η Μύκονος σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ αναφορικά με τα κρούσματα κορωνοϊού……… Συνεχίζεται η εξάπλωση του κορονοϊού στην Ελλάδα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει νέα κρούσματα σήμερα, Κυριακή 11 Απριλίου. Από τα 1.718 κρούσματα που […] The post Coronavirus Disease: 23 κρούσματα στο Νότιο Αιγαίο – 839 κρούσματα σε Αττική, 186 σε Θεσσαλονίκη – Η κατανομή appeared first on Mykonos Ticker.

  Coronavirus Disease: 1.718 νέα περιστατικά μόλυνσης, το 1 στην Μύκονο  –  780 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 52 νέοι θάνατοι

  Από τα συνολικά 1.718 κρούσματα, το 1 εντοπίζεται στην Μύκονο. 1.718 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κρουσμάτων κορωνοϊού και 52 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην χώρα μας, ανεβάζοντας συνολικά τα κρούσματα σε 295.480 και τους θανάτους σε 8.885, όπως ανακοίνωσε γραπτώς την Κυριακή 11 Απριλίου 2021, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ……. ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η […] The post Coronavirus Disease: 1.718 νέα περιστατικά μόλυνσης, το 1 στην Μύκονο – 780 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 52 νέοι θάνατοι appeared first on Mykonos Ticker.

  SMS permission: Τι ισχύει με τα SMS!! Πότε στέλνουμε μήνυμα στο 13032 και πότε στο 13033!! Τα νέα δεδομένα!!

  Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, έδωσε διευκρινίσεις για τις διαδημοτικές μετακινήσεις, για σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο και ειδικά πότε στέλνουμε μήνυμα στο 13032 και πότε στο 13033….. Παρελθόν θα αποτελεί για άλλο ένα Σαββατοκύριακο, ο περιορισμός για τη χρήση του κωδικού 6 στο SMS στο 13033 που προβλέπει αποστολή μόνο […] The post SMS permission: Τι ισχύει με τα SMS!! Πότε στέλνουμε μήνυμα στο 13032 και πότε στο 13033!! Τα νέα δεδομένα!! appeared first on Mykonos Ticker.

  Covid-19 self-testing: Πόσοι μαθητές έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό έως τώρα μέσω των self test [Έγγραφο]

  Διαθέσιμη είναι από σήμερα Κυριακή η υπηρεσία της δήλωσης αποτελεσμάτων των self tests και έως 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο. Τι προβλέπεται να γίνει!! Τριάντα πέντε θετικοί μαθητές και καθηγητές μέχρι τώρα μέσω των self test. Άνοιξε η πλατφόρμα δήλωσης αποτελέσματος……. «Μέχρι τις 12:30 το μεσημέρι της Κυριακής, 35 μαθητές και καθηγητές έχουν […] The post Covid-19 self-testing: Πόσοι μαθητές έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό έως τώρα μέσω των self test [Έγγραφο] appeared first on Mykonos Ticker.