More

  Β. Κικίλιας: Η νησιωτικότητα είναι όρος εθνικής επιβίωσης

  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

  ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΚΙΛΙΑ

  ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΣΗΜΕΡΑ» ΤΟΥ ΣΚΑΙ

  ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

  ΜΑΡΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

  Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι κοντά μας ο Υπουργός Υγείας, ο κύριος Βασίλης Κικίλιας. Καλώς ήρθατε κύριε Υπουργέ.

  Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Καλημέρα σας. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

  Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είστε το πρόσωπο όλων των τελευταίων μηνών. Αυτό σπάνια το καταφέρει πολιτικός με την καλή ή την κακή έννοια, δεν έχει σημασία. Πάντως είστε αυτό το πρόσωπο. Όλους τους τελευταίους μήνες, από το Δεκέμβρη μέχρι σήμερα. Δύσκολος ρόλος αυτός. Δύσκολα να τα καταφέρεις μέσα από αυτό το ρόλο.

  Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Πράγματι, αλλά από την άλλη καταλαβαίνετε ότι δεν τυχαίνει συχνά σε έναν Υπουργό Υγείας να αντιμετωπίσει μια πανδημία. Οπότε, εκ των πραγμάτων θα έπρεπε να δοθούν λύσεις σε σημαντικά πράγματα.

  Και με την ευκαιρία που μου δίνετε, θέλω να πω ότι η πιο επαναστατική αλλαγή που έφερε ο κορονοϊός, είναι η νέα αντίληψη που έχουμε για την αξία του ανθρώπου, την αξία της ανθρώπινης ζωής.

  Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Πάντως, κύριε Υπουργέ βλέποντας κάποιος τον Υπουργό Υγείας μετά από αυτήν την περιπέτεια, που είναι όλοι σαν να βλέπουμε ταινία στην πραγματικότητα, προσπαθούμε να συνειδητοποιήσουμε αυτό που μας έχει συμβεί, το πρώτο που θέλω να σας ρωτήσω, είναι, καθαρίσαμε με τον κορονοϊό; Τελειώσαμε;

  Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ:Όχι. Και αυτό γιατί βλέπετε ότι στην αμερικανική Ήπειρο, στη Βόρεια και Νότια Αμερική είναι στο ζενίθ, στο peak της η καμπύλη της επιδημίας και ότι στις γειτονικές μας βαλκανικές χώρες, αντιμετωπίζουν κρούσματα και αυξήσεις και εφαρμόζουν τοπικά lock down και γενικά υπάρχει ένας σκεπτικισμός για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα και τους καλοκαιρινούς αυτούς μήνες, αλλά και ένα ενδεχόμενο δεύτερου κύματος.

  Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Σε ό,τι αφορά τώρα τον σχεδιασμό και εμείς παρακολουθούμε όλα αυτά που ανακοινώνετε για να θωρακιστεί η χώρα υγειονομικά σε όλες τις περιοχές, με αφορμή και την αυριανή ημέρα, το άνοιγμα επισήμως της χώρας στους τουρίστες. Είναι εφαρμόσιμο αυτό το σχέδιο; Γιατί μας ακούγεται αρκετά σύνθετο και περίπλοκο κύριε Υπουργέ.

  Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Θεωρώ ότι είναι. Πρώτα απ’ όλα, γιατί είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη ότι η νησιωτικότητα είναι όρος εθνικής επιβίωσης για εμάς, για τη χώρα μας.

  Θα στηρίξουμε πάση θυσία τα νησιά μας και για αυτό εκπονήσαμε ένα σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει πολύ παραπάνω υγειονομικούς στα νησιά – 700 γιατρούς νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό – ένα ισχυρό σύστημα αεροδιακομιδών και πλωτών διακομιδών, αν και εφόσον χρειαστεί, πολλαπλό testing σε μικρά νησιά, σε πιο μεγάλα νησιά και στα κεντρικά νοσοκομεία αναφοράς, όπως και στα Πανεπιστήμιά μας και στο Παστέρ και έναν ακτινωτό σχεδιασμό που περιλαμβάνει το Υπουργείο Υγείας, την Πολιτική Προστασία και όλες τις άλλες δομές, υπό την Προεδρία της Κυβέρνησης που μόνιμα θα αξιολογεί, μαζί με τους επιστήμονές μας, τα δεδομένα.

  Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό το σύστημα που έχετε οργανώσει κύριε Υπουργέ, μπορεί να αντέξει σε κάθε πίεση; Που είναι δαιδαλώδες, είναι σημαντικό, αλλά είναι για να υπάρχει ασφάλεια. Αυτή είναι η ουσία. Μπορεί να αντέξει σε κάθε πίεση; Δηλαδή αν έχουμε μαζικά κρούσματα ανθρώπων που δεν έχουν, ασυμπτωματικούς όπως τους λέτε, μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα;

  Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Θα ήθελα να μη συμβεί αυτό. Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός όμως χθες, είναι ένα σύστημα το οποίο αξιολογείται και είναι δυναμικό, ανάλογα με τα δεδομένα τα οποία θα υπάρχουν.

  Δεν είναι η πρώτη φορά για εμάς. Να θυμίσω ότι στον πρώτο κύκλο του κορονοϊού, τεστάραμε και ελέγξαμε καθημερινά και εβδομαδιαία ανά γεωγραφική περιοχή, ιχνηλατήσαμε, περιορίσαμε, αντιδράσαμε επιστημονικά και αυτό έφερε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα.

  Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι, αλλά τότε μιλάγαμε για το εσωτερικό, τώρα έχουμε ανθρώπους που θα έρθουν από το εξωτερικό.

  Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Πράγματι, αυτή είναι μια διαφορά. Καταλαβαίνετε ότι ούτε εμείς ούτε καμία χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να κρατήσει τους πολίτες της για πάντα κλειδωμένους μέσα στα σπίτια τους. Και ότι για εμάς είναι στρατηγικής σημασίας και η οικονομία και ο τουρισμός, πάντα όμως με πρώτη προτεραιότητα την υγεία, τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια των πολιτών. Και αυτός είναι ένας δυναμικός τρόπος με τον οποίο θα προχωρήσουμε, θα τεστάρουμε, θα μαζεύουμε τα στοιχεία…

  Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είστε αισιόδοξος μέσα σας λέτε θα τα καταφέρουμε, τι αισθάνεστε;

  Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ναι, βεβαίως είμαι αισιόδοξος. Δεν είμαι μάντης και δεν θέλω να πω τι θα γίνει στο μέλλον..

  Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι, αλλά έχετε στήσει όλο το επιτελείο, εσείς είστε ο επικεφαλής ούτως ή άλλως όλου αυτού του συστήματος.

  Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: …αλλά νομίζω ότι έχουν παρθεί όλα αυτά τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να μπορούμε να έχουμε και τους τουρίστες με ασφάλεια στη χώρα και οι εργαζόμενοι στο χώρο του τουρισμού να μπορούν να λειτουργήσουν επίσης με κανόνες και να τους προστατεύσουμε, αλλά και οι συμπολίτες μας να μπορούν να αισθάνονται ότι το Κράτος είναι εδώ.

  Είναι σημαντικό, το ακούω κατ’ επανάληψη. Χαίρομαι που το ακούω και θα το εφαρμόσουμε και μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο. Θέλω οι πολίτες να σκέφτονται ότι βεβαίως θα έχουμε και περιστατικά, είναι προφανές. Είχαμε και το χειμώνα, θα έχουμε και κάποια το καλοκαίρι, θα τα αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία, με νηφαλιότητα, με επιστημονικό τρόπο και χωρίς να πανικοβάλλουμε τον κόσμο.

  Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Υπάρχει και plan b κύριε Υπουργέ; Δηλαδή στην περίπτωση που επικρατήσει το κακό σενάριο και δούμε σε ένα νησί, σε μια γεωγραφική περιοχή για παράδειγμα πολλά κρούσματα που θα ανησυχήσουν και εσάς και τους επιστήμονες φυσικά γιατί είστε σε συνεργασία, εκεί είστε έτοιμοι να λάβετε και πάλι νέα μέτρα;

  Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Είναι προφανές. Δεν θα αφήσουμε καμία γεωγραφική περιοχή και κανένα νησί στη χώρα, που ανεξέλεγκτα μπορεί να συμβεί κάτι. Αλλά δεν μπορεί κανείς να ξεκινήσει έτσι, το αντίθετο. Τα εχέγγυα και τις προσλαμβάνουσες που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε νησί και την ασφάλεια ότι το Κράτος είναι εκεί, ελέγχει, βοηθάει, στηρίζει. Ως προς τις υγειονομικές δομές, θα ήθελα να πω…

  Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχουν αναβαθμιστεί οι δομές στα νησιά, στις περιοχές, τα κέντρα υγείας κλπ. ή όπου έχουμε νοσοκομεία τέλος πάντων, έχουν αναβαθμιστεί αυτά;

  Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Τι χρειάζεται κανείς για να αντιμετωπίσει αυτό τον ιό; Χρειάζεται πρώτα από όλα μέσα ατομικής προστασίας. Φροντίσαμε έτσι ώστε να υπάρχουν πολύ νωρίτερα από άλλες χώρες, με πολύ μεγάλες δυσκολίες, για να προστατεύσουμε τους υγειονομικούς μας.

  Θυμίζω ότι κανείς υγειονομικός μας, γιατρός ή νοσηλευτής, δεν νόσησε βαριά και δεν χάσαμε και καμία ανθρώπινη ζωή εργαζομένου στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

  Δεύτερον, προσλάβαμε πάνω από 5000 γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό.

  Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δουλεύουν αυτοί είναι στα νοσοκομεία;

  Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Βεβαίως.

  Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Γιατί το αμφισβητούν οι υγειονομικοί. Έχουν και σήμερα συγκέντρωση, μάλιστα η ΠΟΕΔΗΝ λέει δεν έχουν γίνει προσλήψεις, θέλουμε να ενταχθούμε στα βαρέα και δεν μας εντάσσουν εκεί, δεν μας έχουν δώσει χρήματα παραπάνω, τι ισχύει τελικά; Τι τους λέτε;

  Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Είναι προφανές, και φαίνεται σε κάθε έρευνα εδώ και πολλούς μήνες, πόσο έχει αλλάξει η αντίληψη των πολιτών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν χρειάζεται να το πω εγώ.

  Και μάλιστα, δεν πρόκειται περί μίας κομματικής ή κυβερνητικής διαπίστωσης. Είναι μια προσπάθεια την οποία κάναμε όλοι μαζί. Στρατεύθηκε όλη ελληνική κοινωνία, άκουσε τους επιστήμονές μας, στήριξε αυτή την προσπάθεια και χάρηκε την επιτυχία αυτής της προσπάθειας.

  Μετά από πολλά χρόνια, μετά από περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές, από μνημόνια και από μία πολύ μεγάλη δυσκολία και κακή δημοσιότητα, επιτέλους για τη χώρα έρχονται θετικές ειδήσεις από παντού σε ό,τι έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσαμε αυτή την πανδημία.

  Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Έπρεπε να έρθει η πανδημία βέβαια, για να καταλάβουμε πόσο καλούς γιατρούς και νοσηλευτές έχουμε σε αυτή τη χώρα, κύριε Υπουργέ.

  Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Σε αυτό το οποίο λέτε έχετε ένα μεγάλο δίκιο. Επαναλαμβάνω ότι για μένα είναι οι ήρωες, οι άγιοι της διπλανής πόρτας. Δεν είναι μόνο γιατροί και νοσηλευτές. Είναι οι καθαρίστριες, είναι οι τραπεζοκόμοι, είναι το λοιπό προσωπικό. Είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι…

  Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό το προσωπικό στην πράξη, κύριε Υπουργέ, οικονομικά ενισχύθηκε; Με προσωπικό ενισχύθηκε; Γιατί το αμφισβητούν. Λένε ότι έχουν έρθει άνθρωποι, αλλά προσωρινά. Θα γίνουν μόνιμοι αυτοί; Τι θα γίνει;

  Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: 5.000 προσλήψεις, 700 προσλήψεις μόνο για τα νησιά μας, μέσα ατομικής προστασίας, οριζοντίως δώρα και επιδόματα για όλους. Έχει ήδη ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, θα το επαναλάβω, ότι όλοι αυτοί οι νοσηλευτές κατ’ αρχάς οι επικουρικοί πριν τον κορονοϊό και κατά τη διάρκεια του κορονοϊού θα μονιμοποιηθούν – μιλάμε για 2.500 νοσηλευτές. Προκηρύσσονται θέσεις για τις εντατικές 1.500 μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών. Η Κυβέρνηση μελετά και θα υλοποιήσει τη μετατροπή θέσεων επικουρικών ιατρών σε θέσεις επιμελητών β’ και επίσης προχωρά η μόνιμη πρόσληψη 946 ιατρών μέσω των διαδικασιών που προβλέπουν οι νόμοι.

  Νομίζω ότι είναι μια τεράστια μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας.

  Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Η αναμόρφωση των ΜΕΘ, να μείνουμε λίγο εκεί, με επικεφαλής την κυρία Κοτανίδου με την οποία τα λέγαμε εδώ εχθές. Αυτό προχωρά;

  Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Η κυρία Κοτανίδου είναι μια άριστη επιστήμονας, η οποία απέδειξε ότι έπεσε στη φωτιά της μάχης στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και στη ΜΑΦ του Ευαγγελισμού, μαζί με πολλούς άλλους επιστήμονες σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Τους ευχαριστώ πάρα πολύ.

  Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι στο πλαίσιο αυτών που υποσχεθήκαμε, δηλαδή 12 κρεβάτια ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους, τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, προχωράμε αύριο σε μια εκδήλωση με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Τη σημαντικότητα αυτής της εκδήλωσης την προσυπογράφει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που θα την παρουσιάσει κιόλας.

  Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Πού θα γίνει;

  Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Στο Νοσοκομείο Σωτηρία στις 8 το βράδυ. Για τη δημιουργία 174 νέων υπερσύγχρονων ΜΕΘ και ΜΑΦ που είναι δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Επί την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Πρόεδρο του Δ.Σ., τον κύριο Ανδρέα Δρακόπουλο, που απέδειξε για μία ακόμα φορά ότι μέσα στην κρίση για αυτούς που δεν έχουν, για αυτούς που δεν μπορούν, γιατί κυρίως για αυτούς είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το Ίδρυμα στηρίζει εμπράκτως και με μηχανήματα testing για τον κορονοϊό και με εκπαίδευση αυτού του προσωπικού, το οποίο εμείς θα προσλάβουμε – υπάρχουν πιστώσεις από το Γενικό Λογιστήριο – και κυρίως από τη δημιουργία στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, μέσα στους επόμενους 6-8 μήνες, 174 νέων υπερσύγχρονων ΜΕΘ στη χώρα.

  Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δηλαδή, πόσες θα φτάσουμε με αυτές τώρα συνολικά; Πόσες θα έχουμε στη χώρα;

  Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Σας είπα ότι τελειώνοντας η χρονιά θα έχουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλαδή θα έχουμε 1.200 ΜΕΘ στη χώρα. Ξεκινήσαμε θυμίζω στον κορονοϊό με 565.

  Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, να περάσουμε και στην επόμενη φάση; Στο δεύτερο κύμα ,αν έρθει, όταν έρθει; Φανταζόμαστε ότι προετοιμάζεστε και για αυτό τώρα το ενδεχόμενο, να έχουμε το δεύτερο κύμα της Covid-19 από το Φθινόπωρο και το ερώτημα είναι, πώς θα γίνει αυτό διαχειρίσιμο με το δεδομένο ότι θα έχουμε και τη γρίπη ταυτόχρονα. Είναι εφικτό αυτή τη η στιγμή το σύστημα να ανταποκριθεί και στα δύο;

  Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ναι, είναι εφικτό. Δεν μου αρέσει να προτρέχω, γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε τη μεγάλη «επιχείρηση» του τουρισμού μας και της οικονομίας μας και των νησιών μας με υγειονομικά πρωτόκολλα…

  Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι κοντά το φθινόπωρο όμως.

  Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: …αλλά πράγματι προετοιμάζουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και για έναν πιθανό δεύτερο γύρο. Με την πιθανότητα να έχουμε και εμβόλιο ίσως ή να έχει προχωρήσει και άλλο η Επιστήμη στο θέμα των φαρμάκων που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα βαριά συμπτώματα της νόσου.

  Πέρυσι, με καμπάνια που κάναμε εμβολιάστηκαν 1.000.000 παραπάνω συμπολίτες μας για τον ιό της γρίπης, δηλαδή από 2.000.000, 3.000.000 κόσμος. Φέτος, έχουμε μπορέσει να προμηθευτούμε πάνω από 4.000.000 εμβόλια. Θα ζητήσω από όλους τους υγειονομικούς να εμβολιαστούν, θα ζητήσω από τα παιδιά και τις ευπαθείς ομάδες σίγουρα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια άμυνα για τον ιό της γρίπης.

  Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η κυρία Κοτανίδου μας είπε όλοι να εμβολιαστούμε για τον Η1Ν1, δηλαδή από 6 μηνών και πάνω αν είναι δυνατόν να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.

  Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα σε αυτό, υπάρχει όμως η σύσταση όμως του Υπουργού Υγείας έτσι ώστε ο πιο πολύς κόσμος να μπορέσει να εμβολιαστεί. Αυτό θα δώσει μια ανάσα μεγάλη στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μας και στα νοσοκομεία μας και στους υγειονομικούς μας, έτσι ώστε αν έχουμε δεύτερο κύμα κορονοϊού και αν αυτό για τον οποιονδήποτε λόγο είναι υψηλό, να μπορέσουμε ένα το αντιμετωπίσουμε μαζί με τον ιό της γρίπης.

  Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Τελευταία ερώτηση, κύριε Υπουργέ. Μετά από όλο αυτό το διάστημα, αυτό το τρίμηνο που ζούμε ό,τι ζούμε στη χώρα και όχι μόνο εμείς φυσικά, όλος ο πλανήτης, αισθανθήκατε ότι υπήρξε έστω μια στιγμή να πείτε μάλλον μας ξεφεύγει;

  Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Υπήρξαν στιγμές μεγάλης έντασης. Όχι, δεν μας ξέφυγε ο ιός και σε αυτό έχω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες τους υπηρεσιακούς, τους Γενικούς Γραμματείς, τον Υφυπουργό, τους ΥΠΕάρχες, τους γιατρούς, τους επιστήμονες, την Προεδρία της Κυβέρνησης και όλους αυτούς τους ανθρώπους, με πρώτο και καλύτερο τον Πρωθυπουργό, που ήταν πάνω από το πρόβλημα καθημερινά για όλους αυτούς τους μήνες.

  Και κυρίως, θα το επαναλάβω, αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους που έχουν φάει τα χρόνια τους στα θρανία, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό.

  Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εσείς είστε ένας από αυτούς, τους ξέρετε έτσι και αλλιώς.

  Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Με τον κ. Τσιόδρα πόσες φορές την ημέρα μιλούσατε στο τηλέφωνο;

  Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Με τον κ. Τσιόδρα τι να μιλήσω στο τηλέφωνο; Ήταν μαζί μου όλη την ημέρα και νομίζω ότι συνέβαλε σημαντικά, καίρια στη σωστή επικοινωνία και ενημέρωση και με σωστά επιστημονικά στοιχεία που είχε ανάγκη να ακούσει ο κόσμος. Δεν ήταν μόνο ο Σωτήρης όμως…

  Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και με το σωστό ύφος, με το σωστό τρόπο και όλοι οι επιστήμονες.

  Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Φιλοξενήσατε νομίζω πολλούς επιστήμονες της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων-Επιδημιολόγων κατά καιρούς και είχε την ευκαιρία ο κόσμος να τους γνωρίσει όλους.

  Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχουμε πολύ υψηλό επίπεδο κύριε Υπουργέ, αυτό είναι γεγονός. Το καταλάβαμε και εμείς αργά βέβαια, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.

  Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Θα ήθελα κύριε Οικονόμου, για να κλείσουμε με αυτό αν θέλετε, να επανατοποθετήσουμε αξιακά τα πρότυπά μας για την ελληνική κοινωνία.

  Τι βλέπουν τα παιδιά μας και σε ποιους θέλουν να μοιάσουν. Κορυφαίοι επιστήμονες και άνθρωποι, οι οποίοι με ανιδιοτέλεια προσέφεραν μέσα στην κρίση και μέσα στον κορονοϊό για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, και σώθηκαν ανθρώπινες ζωές, νομίζω ότι πράγματι μπορεί να αποτελέσουν πρότυπα της κοινωνίας μας.

  Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ένα από τα καλύτερα πρότυπα.

  Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Σας ευχαριστούμε κύριε Υπουργέ.

  Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Διακοπές δεν πάτε φέτος από ό,τι καταλαβαίνουμε.

  Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν προβλέπεται μάλλον.

  Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μάλιστα. Καλημέρα σας κύριε Υπουργέ, ευχαριστούμε που ήσασταν κοντά μας.

  Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ.

  The post Β. Κικίλιας: Η νησιωτικότητα είναι όρος εθνικής επιβίωσης appeared first on Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

  Πηγή: eody.gov.gr

  Μοιράσου το

  Όλες οι χώρες
  11,555,280
  Επιβεβαιωμένα Κρούσματα
  Updated on 6 July 2020 01:33
  Ελλάδα
  3,519
  Επιβεβαιωμένα Κρούσματα
  Updated on 6 July 2020 01:33
  Ιταλία
  241,611
  Επιβεβαιωμένα Κρούσματα
  Updated on 6 July 2020 01:33
  Ισπανία
  297,625
  Επιβεβαιωμένα Κρούσματα
  Updated on 6 July 2020 01:33
  Γερμανία
  197,558
  Επιβεβαιωμένα Κρούσματα
  Updated on 6 July 2020 01:33

  Ανακοινώσεις/Νέα

  Έκθεση επιτήρησης COVID-19 (05/07/2020)

  Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) Δεδομένα έως 5 Ιουλίου 2020, ώρα 15:00 Σήμερα ανακοινώνουμε 9 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3519, εκ των οποίων το 54.8% άνδρες αφορά άνδρες. 816 (23.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1933 (54.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 11 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 62 ετών. 5 (45.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 119 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 192 θανάτους συνολικά στη χώρα. 61 (31.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ημερήσια έκθ..

  Β. Κικίλιας: Η υγειονομική επιτυχία δείχνει το μέλλον της χώρας

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 5 Ιουλίου 2020 AΡΘΡΟ ΥΠΟΥΡΓΟY ΥΓΕIΑΣ ΒΑΣIΛΗ ΚΙΚIΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡIΔΑ «ΕΛΕYΘΕΡΟΣ ΤYΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚHΣ» ΓΙΑ ΤΟΝ EΝΑΝ ΧΡOΝΟ ΤΗΣ ΚΥΒEΡΝΗΣΗΣ ΜΗΤΣΟΤAΚΗ Η υγειονομική επιτυχία δείχνει το μέλλον της χώρας Στον χρόνο που μεσολάβησε από πέρσι το καλοκαίρι, συντελέστηκε μια κοσμογονία. Η Ελλάδα του 2019 δεν έχει καμιά σχέση με εκείνη του 2020, σε κάθε επίπεδο. Η εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, σηματοδότησε μια αλλαγή κατεύθυνσης τόσο στην ελληνική κοινωνία όσο και το Κράτος. Αφήσαμε πίσω μας το γκρίζο και ανοίξαμε τους ορίζοντες μας. Αν έπρεπε να διαλέξω το μεγαλύτερο επίτευγμα, θα έλεγα ότι είναι, αναμφισβήτητα, η διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού. Η Ελλάδα κατόρθωσε να γίνει παγκόσμιο πρότυπο, αλλάζοντας παράδειγμα. Πετύχαμε γιατί ενώσαμε και δεν επιδιώξαμε το διχασμό, γιατί στηριχθήκαμε στην επιστημοσύνη και όχι στη μικροπολιτική, γιατί βάλαμε στο κέντρο τον άνθρωπο και όχι το υλικό συμφέρον, γιατί δουλέψαμε σκληρά, ..

  Β. Κικίλιας: Μεγάλος μοριακός αναλυτής για τεστ κορονοϊού εγκαθίσταται στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 5 Ιουλίου 2020 Με επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος» ολοκληρώθηκε η περιοδεία του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στην Κρήτη. Ο κ. Κικίλιας συγκάλεσε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο Υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης, οι βουλευτές Χανίων Ντόρα Μπακογιάννηκαι Μανούσος Βολουδάκης, η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Λένα Μπορμπουδάκη, η διοίκηση του Νοσοκομείου και εκπρόσωποι των εργαζομένων. O Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την εγκατάσταση στο ΓΝ Χανίων, εντός των προσεχών δύο εβδομάδων, μεγάλου μοριακού αναλυτή για τη διενέργεια τεστ κορονοϊού. Η δήλωση του κ. Κικίλια έχει ως εξής: «Ο Νομός Χανίων έχει για εμάς στρατηγική σημασία. Δείξαμε μέσα στην κρίση ότι σταθμίζουμε πρώτα και πάνω από όλα την αξία της ανθρώπινης ζωής και στηρίζουμε τους υγειονομικούς μας: γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, τραπεζοκόμους, καθαρίστριες, όλους. Από τα Μέσα Ατομικής Προστασίας τα οποία είχαμε και δεν είχαν άλλες χώρες, μέχρι τα ιατρικά πρωτόκολλα, τις οδη..

  Έκθεση επιτήρησης COVID-19 (04/07/2020)

  Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) Δεδομένα έως 4 Ιουλίου 2020, ώρα 15:00 Σήμερα ανακοινώνουμε 25 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3511, εκ των οποίων το 54.9% άνδρες αφορά άνδρες. 810 (23.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1933 (55.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 11 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 62 ετών. 5 (45.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 119 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 192 θανάτους συνολικά στη χώρα. 61 (31.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ημερήσια έκ..

  Β. Κικίλιας: 25 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ στην Κρήτη ως το τέλος του έτους – Έχουν ήδη ολοκληρωθεί 500 προσλήψεις υγειονομικών στο νησί, θα ξεπεράσουν...

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 4 Ιουλίου 2020 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣΒΑΣΙΛΗ ΚΙΚΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ«ΚΑΛΗΜΕΡΑ» ΤΟΥ ΣΚΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΩΡΓΟ ΑΥΤΙΑ 25 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ στην Κρήτη ως το τέλος του έτους – Έχουν ήδη ολοκληρωθεί 500 προσλήψεις υγειονομικών στο νησί, θα ξεπεράσουν τις 650 Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Πάμε με τον κύριο Κικίλια. Καλημέρα Υπουργέ. Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Καλημέρα σας κύριε Αυτιά και σε όλους τους τηλεθεατές σας. Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Τι λέει ο πρώτος έλεγχος του Υπουργού Υγείας στο μεγάλο νησί, στη φρεγάτα του τουρισμού; Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Έτσι είναι. Η Κρήτη είναι η ναυαρχίδα του τουρισμού μας. Είναι ένα πανέμορφο νησί, το υγειονομικό σύστημα είναι εδώ στο σύνολό του για να το στηρίξει και θεωρώ ότι θα τα καταφέρουμε, κύριε Αυτιά. Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Αυτά τα πρώτα κρούσματα πόσο ανησυχούν τον Υπουργό Υγείας και τι «αντισώματα», αν ο όρος είναι δόκιμος, έχει ο Υπουργός Υγείας ώστε αυτά να υποχωρήσουν; Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Έχουμε πει ως οργανωμένη Πολιτεία, ειλικρινώς στους συμπολίτες μας, ότι προφανώς, όπως κ..

  Έκθεση επιτήρησης COVID-19 (03/07/2020)

  Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) Δεδομένα έως 3 Ιουλίου 2020, ώρα 15:00 Σήμερα ανακοινώνουμε 28 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα εκ των οποίων τα 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3486, εκ των οποίων το 54.8% άνδρες αφορά άνδρες. 799 (22.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1922 (55.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 8 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 60 ετών. 4 (50.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 119 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 192 θανάτους συνολικά στη χώρα. 61 (31.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ημερήσια έκθ..

  Ειδήσεις

  Coronavirus Travel: Αναστέλλεται από αύριο έως 15 Ιουλίου η είσοδος Σέρβων στην Ελλάδα

  Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους ειδικούς, παρακολουθεί στενά και θα συνεχίσει καθημερινά να το πράττει, την εξέλιξη των επιδημιολογικών κύκλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου», δήλωσε η Αριστοτελία Πελώνη…… Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος πρόσθεσε πως στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρεί […] The post Coronavirus Travel: Αναστέλλεται από αύριο έως 15 Ιουλίου η είσοδος Σέρβων στην Ελλάδα appeared first on Mykonos Ticker.

  Coronavirus Pandemic – Επιστήμονες προς ΠΟΥ: Ο Covid 19 μεταδίδεται με τον αέρα

  Τον κώδωνα του κινδύνου για τον τρόπο εξάπλωσης του κορωνοϊού κρούουν 239 επιστήμονες από 32 χώρες, οι οποίοι, με ανοικτή επιστολή τους προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ),……. προειδοποιούν ότι υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Covid 19 ευρισκόμενος σε μικρότερα των σταγονιδίων σωματίδια στον αέρα μπορεί να προσβάλει τους ανθρώπους. Σύμφωνα με δημοσίευμα των […] The post Coronavirus Pandemic – Επιστήμονες προς ΠΟΥ: Ο Covid 19 μεταδίδεται με τον αέρα appeared first on Mykonos Ticker.

  Coronavirus Disease: 9 νέα περιστατικά μόλυνσης – Τα 7 εισαγόμενα, κανένας νέος θάνατος

  9 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην χώρα μας , ανεβάζοντας συνολικά τα κρούσματα σε 3.519, όπως ανακοίνωσε γραπτώς την Κυριακή 05 Ιουλίου 2020, ο ΕΟΔΥ……. ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: «Σήμερα ανακοινώνουμε 9 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις […] The post Coronavirus Disease: 9 νέα περιστατικά μόλυνσης – Τα 7 εισαγόμενα, κανένας νέος θάνατος appeared first on Mykonos Ticker.

  Ferry Routes: Απαγορεύτηκε ο απόπλους του «Θεολόγος» – Tα επόμενα 2 δρομολόγια θα εκτελέσει το «Fast Ferries Andros»

  Απαγορεύτηκε ο απόπλους του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Θεολόγος», που παρουσίασε μηχανική βλάβη σε μία από τις δύο μηχανές του, ενώ έπλεε νότια της Καρύστου………. Το πλοίο που έπλεε με μειωμένη ταχύτητα, κατέπλευσε στο λιμάνι της Ραφήνας στις 17:38 και αποβίβασε με ασφάλεια 687επιβάτες, 111 ΙΧ,15 φορτηγά, 2 λεωφορεία και 18 δίκυκλα. Τα άλλα δύο δρομολόγια […] The post Ferry Routes: Απαγορεύτηκε ο απόπλους του «Θεολόγος» – Tα επόμενα 2 δρομολόγια θα εκτελέσει το «Fast Ferries Andros» appeared first on Mykonos Ticker.